Uš glave (lat. Pediculus humanus) sitan je ektoparazitni* kukac iz reda Psocodea,veličine 2-3 mm čiji su jedini domaćini ljudi. Hrani se krvlju svog domaćina nekoliko puta dnevno do koje dolazi bezbolnim ubodima. Prilikom uboda uš luči slinu u ubodnu ranicu gdje dolazi do iritacije i svrbeža.

Ne prenosi nikakve bolesti, one su bezopasan nametnik, no kako je ušljivost glave redovito praćena svrbežom, grebanjem kože nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati. 

Njezina pojavnost nije vezana niti za socijalni status (pojavljuje se u bogatim i siromašnim sredinama) niti ovisi o higijenskim navikama pojedinca (svakodnevno pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti). Uši se prenose izravnim kontaktom glave o glavu s osobom koja ima uši, korištenjem zajedničkih kapa (pogotovo vunenih), marama, odjevnih predmeta (koji se navlače preko glave), posteljine, ručnika, jastuka, češljeva, plišanih igračaka i sl.Kućni ljubimci ne prenose uši glave.

ŽIVOTNI CIKLUS                                                                                                                              

Životni ciklus uši ima tri faze: gnjida, ličinka i odrasla uš.

Gnjide su jaja uši. One su teško vidljive i lako ih je zamijeniti s prhuti ili drugim bijelim sitnim nečistoćama. Odrasle uši polažu gnjide, koje ih zalijepe uz sam korijen kose (oznaka na slici - 1), najčešće uz vrat i iza ušiju. Njihova veličina je od 0,3 do 0,8 mm, sjajne su i žuto-bijele boje. Uš se izlegne za oko 6 do 9 dana, a ljuska jajeta se tada nalazi na oko 6mm od korijena vlasi. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana, kako nema temperature tijela domaćina iz nje se neće izleći ličinka.

Ličinka se izleže iz gnjide (jaja) (2), ljuska gnjide ostaje bez sjaja i žute je boje, ali i dalje je zalijepljena za vlas. Ličinka nalikuje na odraslu uš, ali joj je tijelo mnogo manje (veličine glave pribadače 1 do 2 mm) (oznaka na slici 3 i 4). Sedam dana nakon što se izlegla postaje odrasla i spolno zrela uš. Izvan vlasišta ličinka može preživjeti 3 do 4 dana.

Odrasla uš je veličine 2 do 3 mm, ima šest nogu s kukicama na krajevima koje joj služe za lakše hvatanje za vlasi (oznaka na slici - 5). Kod osoba s tamnom kosom odrasla uš je tamnije boje, dok kod je svijetlo kosih svjetlija. Ženka je obično veća od mužjaka i može položiti 6 do 8 gnjida (jaja) dnevno, kako u prosjeku žive i do 2 mjeseca one mogu položiti 200-300 gnjida (jajašca). Izvan vlasišta odrasla uš može preživjeti 3 do 4 dana.

* ektoparazit je organizam koji živi na površini drugoga organizma i iz njega crpe sastojke nužne za prehranu

Izvori:
http://www.cdc.gov/parasites/lice/head/biology.html
Slika: Uš glave - CDC/ Dr. Dennis D. Juranek; Životni ciklus - CDC/DPDx/Alexander J. da Silva, PhD/Melanie Moser